Het gezicht achter…. Hermanders

Al maanden krijgen jullie in deze nieuwsbrief de mooie kunstwerken van onze atelierhouders te zien. Maar wie maken al dat moois? In deze rubriek stellen wij onze atelierhouders aan jullie voor aan de hand van een aantal korte vragen. Deze week, Rik Hermans (Hermanders)

Om maar meteen met de grootste cliché vraag te beginnen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Rik Hermans, ik zit vanaf het begin bij de broedmachine en daarvoor hebben wij vanuit Young Art festival ook een werkplaats gehad waar vanuit ik heel lang heb gewerkt.
Ik heb product design aan de kunstacademie Utrecht gedaan, daar ben ik in 2012 afgestudeerd. Sinds dien ben ik heel erg bezig geweest met het bouwen van grote podiums, decors, installaties en licht installaties voor evenementen en festivals. Inmiddels heb ik een aardige collectie gemaakt en mijn business was vooral het verhuren van deze installaties aan evenementen en festivals. Eigen fantasieën en creaties bouwen en deze verhuren aan evenementen. Ook kreeg ik regelmatig aanvragen voor interieur projecten maar deze heb ik in het verleden altijd doorgestuurd naar andere mensen hier in de Broedmachine. Mijn business is nu praktisch opgelost doordat vele evenementen en festivals niet door mogen gaan. Het is gewoon een rare tijd. Ook als festivals en evenementen in 2021 weer door mogen gaan zal het nog lastig worden, decor kunst en leuke dingen komt vaak als laatste op het rijtje en ik verwacht dat daar dan niet veel geld meer voor over zal zijn. Gelukkig had ik een buffer opgebouwd waardoor ik afgelopen tijd kon overleven maar het moet niet te lang meer duren. Daarom ben ik de afgelopen maanden bezig geweest om business wat te veranderen. Ik ben mij wat meer gaan focussen op vrije kunst Hermanders_artworks waarin ik met verschillende materialen onderzoek aan het doen ben om uiteindelijk naar een nieuwe serie werk te komen die ik wil gaan exposeren in galeries. Onder andere de werken met gesmolten kunststof en daar ben ik enthousiast over. Ik verkoop dit nog niet, dit wil ik pas doen op het moment dat die galerie show er gaat zijn. Tot die tijd ben ik ook mijn interieur projecten weer wat meer aan het oppakken.. Dus mensen die geïnteresseerd zijn in meubelen op maat, stalen frames, vuurplaatsen of logoborden kunnen altijd contact met mij opnemen ?

Waarom heb je er voor gekozen om een atelier in de broedmachine te huren?
Vanuit de vriendengroep werkten wij al samen in een werkplaats maar de tijdelijkheid van deze werkplaats frustreerde ons omdat je het niet kan aanpakken voor de langere termijn en toen kwam deze kans voorbij.
En dat is helemaal te gek en een grote aanvulling voor Beverwijk.
En omdat je met zijn allen te maken hebt, ik stuur vaak klussen door en ik kan nu volgende week ook voor Mike & Roy aan het werk. Zo kunnen wij elkaar helpen en je hebt hier alles bij de hand. Als je hulp kan gebruiken dan is dat altijd wel te vinden in huis.

Als je een superkracht zou kunnen bezitten, welke zou dat zijn en waarom?
Dan zou ik willen kunnen vliegen, dat is de ultieme vrijheid, doen wat je wil, zonder obstakels

Wat kan jij in jouw vakgebied doen om de wereld beter te maken.
Beter maken vind ik een heel discutabel punt, mooier maken probeer ik altijd. Ik ben veel met hergebruik en recycling bezig maar het beste is eigenlijk om geen plastic meer te maken. Maar wat ik mooi vind is dat je vaak van afgedankt materiaal iets kan maken wat weer waardevol is voor een ander. Dit gebruik ik veel in mijn werk. 

Dit heeft eigenlijk 2 redenen, materiaal is erg duur en als je van tevoren op zoek moet naar een bepaald materiaal dan sluit je de verrassingen uit van wat er nog op je pad komt. Als ik bijvoorbeeld een mooi onderdeel vind dan denk ik snel vanuit het onderdeel in plaats vanuit een vast idee. Ik denk dat dat je uiteindelijke beeld verrijkt omdat je je anders beperkt tot de onderdelen die je al kent in je hoofd. Hierdoor moet je uit je bestaande skills denken.

Wat voor tip of advies zou je een nieuwe atelierhouder geven?
Het grote voordeel hier is dat je ontzettend veel talent om je heen hebt dus wat ik wil adviseren dat je iedereen zo snel mogelijk leert kennen, dat kan je alleen maar positieve dingen opleveren. Duik er gewoon in, hou niet te lang je bestaande baantje vast, stop je energie in wat je wil gaan doen en dat is de enige manier waarop je wat voor elkaar kan krijgen.

Welke vraag moet ik stellen in deze gesprekken:
Ik denk dat het leuk kan zijn om te vragen wat mensen bij jou kunnen kopen/krijgen? Dat geeft dan meteen een mogelijkheid om mensen daar op te wijzen. In mijn geval zal dit dan nu mijn interieur projecten zijn. Dus alles van stalen tafels, frames, kasten op maat, logo’s, vuurplaatsen enz.

Aan wie geef je het stokje door?
Ik vind het wel leuk om meer over Thijs te horen.